< terug Home » Blog » Schadevrije jaren – Dit moet je weten
Schadevrije jaren - Dit moet je weten

Schadevrije jaren – Dit moet je weten

Hoeveel schadevrije jaren heb jij opgebouwd? Wist je dat je ze ook door tijdsverloop kunt verliezen?

Door het niet claimen op je autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Maar je kunt ze verliezen. Wat moet je echt weten over schadevrije jaren?

Het maakt voor de autoverzekering een groot verschil of je wel of geen schadevrije jaren hebt. Een nieuwe Toyota Yaris verzeker je WA + volledig casco met 10 schadevrije jaren voor 40 euro per maand. Zonder schadevrije jaren kost de verzekering 75 euro per maand. Bij een duurdere auto is het verschil zelfs nog groter. Bij een Audi Q5 kan het verschil wel meer dan 60 euro per maand bedragen. Verstandig dus om goed te weten hoe het werkt met schadevrije jaren.

Hoe verlies je schadevrije jaren?

De meest gebruikelijke manier is door het aanrichten van een schade met de verzekerde auto. Door het claimen op de autoverzekering val je 5 schadevrije jaren terug in het nieuwe verzekeringsjaar. Je krijgt geen terugval als de schade verhaald kan worden op de veroorzaker van de schade. Ook bepaalde schades gaan niet ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Bijvoorbeeld bij diefstal, ruitbreuk, hagelschade en aanrijding met loslopende dieren.

Ook door het niet gebruiken van schadevrije jaren kun je ze verliezen

De schadevrije jaren kunnen verloren gaan doordat ze (tijdelijk) niet verbonden zijn aan een autoverzekering. Na het opzeggen van een autoverzekering hebben de opgebouwde jaren nog maar een geldigheid van één tot drie jaren. Tot een aantal jaren geleden hanteerden verzekeraars een geldigheid van één jaar, maar ze hebben ingezien dat dit een onredelijk korte periode is. Houd rekening met de korte geldigheid als je bijvoorbeeld overstapt naar private lease. Na deze periode hebben de opgebouwde schadevrije jaren mogelijk geen waarde meer.

Schadevrije jaren zijn niet overdraagbaar

Jongeren tot 24 jaar betalen vaak een hoge premie voor de autoverzekering. Door het overdragen van een aantal schadevrije jaren aan de kinderen zouden ze veel geld kunnen besparen. Helaas werkt het niet zo. Diegene die de jaren heeft opgebouwd kan ze gebruiken. Partners bouwen deze jaren vaak gezamenlijk op, daarom zijn ze meestal wel onderling overdraagbaar.

Met een autoverzekering op naam bouw je schadevrije jaren op

Een 40 jarige die al 20 jaren het rijbewijs heeft en nog nooit schade heeft veroorzaakt hoeft nog geen 20 schadevrije jaren te hebben. Je bouwt ze namelijk op als je een auto op naam hebt. Het feit dat je geen schades hebt veroorzaakt is dus niet voldoende.

Vindt u dit een waardevol artikel, deel dit dan met anderen!

Persoonlijk advies nodig?

Wilt u graag iemand spreken over de mogelijkheden? Of heeft u een vraag? Bel onze adviseurs (072 540 66 00) of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag!

Waarom BB Assurantie Service:

Persoonlijk contact
Alles op één plek, bij bekende
gezichten
Maatwerk advies
Verstand van zaken
Complexe situaties
Gemak en snel geregeld
Bent u al BB Compleet Klant?

Bent u al BB Compleet Klant?

U bent BB Compleet Klant als u minimaal 5 schade- verzekeringen bij ons heeft ondergebracht. Hiermee maakt u gebruik van het BB Compleet dienstenpakket, wat u vele voordelen oplevert!

Vertel mij meer >>

< terug Home » Blog » Schadevrije jaren – Dit moet je weten
Hoe kunnen we je helpen?
× Hoe kunnen we je helpen?