Ondernemershypotheek

< terug Home » Ondernemershypotheek

Als zelfstandig ondernemer heeft u geen arbeidscontract waarmee u een vaste stroom aan inkomsten kunt garanderen. Wij kunnen u helpen met een ondernemershypotheek.

Wat is een ondernemershypotheek?

Voor zzp’ers is het vaak lastiger om een hypotheek af te sluiten dan voor mensen met een baan. Desondanks ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Er zijn inmiddels meer dan 1 miljoen zzp’ers in ons land, dus banken en verzekeraars willen deze nieuwe doelgroep niet links laten liggen.

Tegelijk zijn ook mensen in loondienst steeds minder zeker van hun baan en ontstaan er steeds meer tijdelijke en flexibele banen. De zekerheid waarnaar hypotheekverstrekkers op zoek zijn, is dus langzaam maar zeker in de hele arbeidsmarkt aan het verdwijnen.

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet in dat de arbeidsmarkt is veranderd. De AFM heeft daarom de kredietverstrekking aan zzp’ers en ondernemers in een maatschap iets makkelijker gemaakt.

Waar wordt naar gekeken om een ondernemershypotheek af te sluiten?

Als zelfstandig ondernemer heeft u geen arbeidscontract waarmee u een vaste stroom aan inkomsten kunt garanderen. In plaats daarvan moet u de bank een stabiele winst uit onderneming kunnen laten zien en als het kan perspectief op groei.

Door de versoepelde regels kunt u bij sommige geldverstrekkers al na één jaar zelfstandigheid een hypotheek afsluiten. Nog niet zo lang geleden moest u daarvoor minstens drie jaarrekeningen kunnen tonen.

Toch blijft een hypotheek voor zzp’ers maatwerk. Als een bank of verzekeraar wil voldoen aan de regels van de AFM, ook nu deze versoepeld zijn, loopt deze bij de aanvraag de volgende punten af:

  • Hoe gaat het met de branche waarin u actief bent?
  • Hoe vol zit uw orderportefeuille en wat is de verwachting voor de komende jaren?
  • Wat is uw opleidingsniveau en welke ervaring brengt u mee?
  • Wat zijn uw kansen op de arbeidsmarkt als uw onderneming niet mocht slagen?

Wat heeft u nodig voor een ondernemershypotheek?

Zeker als u een hypotheek aanvraagt met minder dan drie jaarrekeningen, is een goede voorbereiding van belang. Dat is ook het geval als er grote verschillen zijn tussen de jaarrekeningen die u overlegt. Geldverstrekkers kijken toch in eerste instantie naar uw nettoresultaat, dus met een logische verklaring voor de verschillen maakt u meer kans om in aanmerking te komen voor een ondernemersverzekering.

Als u een aanvraag indient, moet die minstens de volgende stukken bevatten:

  • Uw aangifte inkomstenbelasting als zzp’er (bij voorkeur van de laatste drie jaar)
  • Uw jaarrekeningen (bij voorkeur van de laatste drie jaar)
  • Uw KvK-inschrijving
  • Een geldig legimitatiebewijs
  • Recent pensioenoverzicht
  • Als u in een maatschap of een vof zit: het contract

'Heel vakkundig en vriendelijk geholpen bij mijn hypotheek aanvraag. Toelichting was heel duidelijk en goed te begrijpen.'
Bart

Persoonlijk advies nodig?

Wilt u graag iemand spreken over de mogelijkheden? Of heeft u een vraag? Bel onze adviseurs (072 540 66 00) of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag!

Direct regelen

r

Schade melden

h

Formulieren en downloads

j

Wijziging doorgeven

Bent u al BB Compleet Klant?

Bent u al BB Compleet Klant?

U bent BB Compleet Klant als u minimaal 5 schade- verzekeringen bij ons heeft ondergebracht. Hiermee maakt u gebruik van het BB Compleet dienstenpakket, wat u vele voordelen oplevert!
Vertel mij meer >>
< terug Home » Ondernemershypotheek
Hoe kunnen we je helpen?
× Hoe kunnen we je helpen?