Ondernemershypotheek

Wat is een ondernemershypotheek?

Voor zzp’ers is het vaak lastiger om een hypotheek af te sluiten dan voor mensen met een baan. Desondanks ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Er zijn inmiddels meer dan 1 miljoen zzp’ers in ons land, dus banken en verzekeraars willen deze nieuwe doelgroep niet links laten liggen.

Tegelijk zijn ook mensen in loondienst steeds minder zeker van hun baan en ontstaan er steeds meer tijdelijke en flexibele banen. De zekerheid waarnaar hypotheekverstrekkers op zoek zijn, is dus langzaam maar zeker in de hele arbeidsmarkt aan het verdwijnen.

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet in dat de arbeidsmarkt is veranderd. De AFM heeft daarom de kredietverstrekking aan zzp’ers en ondernemers in een maatschap iets makkelijker gemaakt.

Waar wordt naar gekeken om een ondernemershypotheek af te sluiten?

Als zelfstandig ondernemer heeft u geen arbeidscontract waarmee u een vaste stroom aan inkomsten kunt garanderen. In plaats daarvan moet u de bank een stabiele winst uit onderneming kunnen laten zien en als het kan perspectief op groei.

Door de versoepelde regels kunt u bij sommige geldverstrekkers al na één jaar zelfstandigheid een hypotheek afsluiten. Nog niet zo lang geleden moest u daarvoor minstens drie jaarrekeningen

kunnen https://www.bbassurantieservice.nl/hypotheken/hypotheekverstrekkers/

Toch blijft een hypotheek voor zzp’ers maatwerk. Als een bank of verzekeraar wil voldoen aan de regels van de AFM, ook nu deze versoepeld zijn, loopt deze bij de aanvraag de volgende punten af:

  • Hoe gaat het met de branche waarin u actief bent?
  • Hoe vol zit uw orderportefeuille en wat is de verwachting voor de komende jaren?
  • Wat is uw opleidingsniveau en welke ervaring brengt u mee?
  • Wat zijn uw kansen op de arbeidsmarkt als uw onderneming niet mocht slagen?
Ondernemershypotheek

 Wat heeft u nodig?

Zeker als u een hypotheek aanvraagt met minder dan drie jaarrekeningen, is een goede voorbereiding van belang. Dat is ook het geval als er grote verschillen zijn tussen de jaarrekeningen die u overlegt. Geldverstrekkers kijken toch in eerste instantie naar uw nettoresultaat, dus met een logische verklaring voor de verschillen maakt u meer kans om in aanmerking te komen voor een ondernemersverzekering. Als u een aanvraag indient, moet die minstens de volgende stukken bevatten:

 

 

  • Uw aangifte inkomstenbelasting als zzp’er (bij voorkeur van de laatste drie jaar)
  • Uw jaarrekeningen (bij voorkeur van de laatste drie jaar)
  • Uw KvK-inschrijving
  • Een geldig legimitatiebewijs
  • Recent pensioenoverzicht
  • Als u in een maatschap of een vof zit: het contra